De la ideea unui print digital și până la rezultatul final, orice produs trece prin același proces:
1. Montarea pe calculator a imaginii de tipar
2. Tipărirea propriu zisă
3. Tăierea la ghilotină
4. Alte procese de finisare care se aplică în funcție de produs
Oricine a tipărit vreodata o imagine la o imprimantă obișnuită de birou a observat ca întotdeauna marginile hârtiei rămân albe.
Acest lucru se întâmplă pentru că imprimanta nu poate imprima întreaga suprafață a hârtiei cu cerneală. Motivul pentru care imprimanta nu poate imprima toata suprafata hartiei este pentru că există riscul ca cerneala să curgă pe lângă suprafața hârtiei, direct în echipament, ceea ce ar duce inevitabil la o defecțiune.
Ai să zici, "Ok, și cum să fac să nu mai am margini albe?" Simplu, taie marginile albe si rezultatul va fi un print cu cerneala pana in margine.
Taierea ideala se face la o ghilotina profesionala si pentru marginea alba nu se poate taia "la fix", atunci taiem 2-3mm din partea printata. Ca sa putem taia 2-3mm din partea printata si sa ramanem cu o imagine la o dimensiune standard, este logic ca imaginea care se tipareste trebuie sa fie cu 2-3mm mai mare decat rezultatul dorit.
Sa luam un exemplu practic:
Vrem sa tiparim o imagine de dimensiune A4. Un A4 masoara 297x210mm.
Extindem imaginea intr-un program grafic cu 3mm pe fiecare parte si ajungem la o dimensiune de 297+3+3=303mm x 210+3+3=216mm. Deci vom tipari imaginea noastra de 303x216mm pe o hartie care sa ne permita imprimarea acestei dimensiuni. Dupa tiparire luam hartia imprimata si taiem la ghilotina astfel incat sa taiem 3mm afara de pe fiecare parte, rezultatul devenind o imagine A4 imprimata pana in margini.