Ce înseamnă pregătire de tipar?

Ce înseamnă pregătire de tipar?

Daca ești nou in domeniu sau pur si simplu un împătimit al designului grafic și dorești să afli mai multe despre cum se pregătește un fișier de tipar, îți povestesc aici pas cu pas cum se face si mai ales, de ce - ca să înțelegi mai ușor procesul.

Indiferent de programul in care ai realizat grafica, fie Illustrator sau Corel, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte:

1. Formatarea textului
Imagineaza-ti urmatoarea situatie: Ai folosit un font atipic in designul pe care l-ai realizat si cu toate ca arata fantastic, cei care urmeaza sa tipareasca grafica nu au acel font pe PC-uri. Calculatoarele lor nu recunosc acel font si nu il afiseaza. Evident ca fisierul tiparit nu va afisa acel font. Ca sa rezolvi aceasta problema, textele se convertesc la Outline. Ce inseamna convertirea la Outline? Inseamna ca din momentul convertirii, PC-ul recunoaste respectivul text ca fiind un obiect grafic (de exemplu, litera O este citita ca un cerc) si nu il mai recunoaste ca fiind text. Din acel moment, textele devin forme si indiferent daca cei care tiparesc au acel font instalat pe PC-urile lor, formele se afiseaza corect. O alternativa utilizabila la problema textelor neconvertite la Outline este salvarea fisierului in format JPG sau TIF. Aceste formate asigura ca fisierul este flat, adica toate layerele (straturile) pe care le-ai folosit devin aplatizate intr-o imagine finala.
  
2. Culori
Spatiul de culoare folosit in tipar este CMYK. Cyan - Magenta - Yellow - blacK
De ce folosim acest spatiu de culoare? Pentru ca tuburile de cerneala cu care functioneaza imprimantele digitale sunt: albastru (Cyan), roz (Magenta), galben (Yellow) si negru (Black). Si atunci imprimarea se realizeaza din combinatiile acestor culori, astfel generand un spatiu de culoare.

3. Bleed
Unul dintre cele mai importante aspecte este bleedul. Am scris un articol scurt in care detaliez toate informatiile necesare despre bleed. Afla de aici ce inseamna bleed si de ce este necesar in tipar.

4. Rezolutie
Majoritatea oamenilor interactioneaza cu cuvantul "rezolutie" atunci cand modifica rezolutia monitorului. Rezolutia monitoarelor este exprimata in pixeli, insa noi tiparim in sistemul metric sau imperial deci valorile de tipar sunt exprimate in mm si cm, respectiv, in inci. Atunci cand verificam rezolutia unei imagini pentru a determina calitatea de tipar a acelei imagini verificam DPI-ul sau PPI-ul. DPI vine de la Dots per Inch. PPI vine de la Pixels per inch. Deci practic DPI-ul determina cati pixeli se afla intr-un inci. E logic ca mai multi pixeli intr-un inci vor produce o calitate mai mare a tiparului. Calitatea recomandata pentru tipar este de 300 DPI. Aceasta recomandare se aplica printurilor mici cum ar fi brosuri, reviste, carti de vizita, caiete, cataloage, samd. Pentru printurile mari (ex: un banner de 5x10 metri) calitatea DPI-ului poate fi mai scazuta, pana la 30-50 DPI. Acest DPI este acceptat in printurile mari pentru ca printurile mari de cele mai multe ori se vad din distanta. Implicit, orice imagine pixelata vazuta din distanta nu va aparea ca fiind pixelata.
Recomandari generale de valori DPI:
- Pentru produse vazute indeaproape cum ar fi caiete, carti de vizita, flyere, brosuri foloseste imagini de 250 - 300 DPI
- Pentru produse vazute dintr-o oarecare distanta, cum ar fi de la 1-2 metri, foloseste imagini de 150 - 200 DPI
- Pentru produse vazute de la o distanta de 3-4 metri foloseste imagini de 100 - 150 DPI
- Pentru produse vazute de la o distanta de 10-20 de metri poti folosi imagini de 50 - 100 DPI
- Pentru produse vazute de la o distanta de peste 20 de metri: aici se accepta imagini intre 30-50 DPI. Imaginea va aparea pixelata cand va fi vazuta din apropiere dar odata amplasata in zona publicitara, efectul pixelat nu se va mai distinge.

5. Formatul de export pentru tipar
Tinem cont de formatul de export acolo unde e necesar.
De cele mai multe ori, varianta ideala a exportului pentru tipar digital este un fisier pdf care indeplineste urmatoarele conditii:
- are textele convertite la Outline
- include bleed
- este salvat cu optiunea de High Quality Print sau Press Quality

6. Daca ai nevoie de sabloane pentru a realiza cateva grafici, iti pun la dispozitie aici cateva sabloane, in functie de dimensiunile cele mai comune folosite de noi:
Dupa ce dai click pe link, apasa pe butonul Sabloane si alte detalii - acolo vei putea descarca sabloanele.
Sablon A6
Sablon A5
Sablon A4
Sablon A3 + alte dimensiuni
Sablon DL
Sablon 14 x 14 cm
Sablon 10 x 10 cm

Admin Printador

Printador folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii